Firma Schindler zamestná na Slovensku ďalších 280 ľudí

27.11.2012 Dunajská Streda

Kostolné Kračany 27. novembra (TASR) - Výstavba nového závodu Schindler v katastri obce Kostolné Kračany v dunajskostredskom okrese je síce už v plnom prúde, ale základný kameň položil starosta obce Ladislav Gódány a podpredseda firmy Schindler Patrick Ruiz Martin až v pondelok (26. 11.). Po slávnostných príhovoroch zavesili aj na konštrukciu budovy veniec.

"Firma Schindler, ktorá pôsobí na Slovensku už od roku 1993 bude vyrábať u nás výťahy obytných domov. Náš obecný úrad vydal povolenie na umiestnenie firmy v septembri, o mesiac neskôr sa schválilo aj stavebné povolenie," informoval Gódány s tým, že nový závod bude vybavený s najmodernejšou technológiou.

Podľa starostu príchod investora nie len pre samotnú obec Kostolné Kračany, ale aj pre celý región veľmi dôležitý. "Spustením prevádzky znížime nezamestnanosť v našom regióne. Ide o 280 pracovných miest. Výstavba sa ukončí koncom júna budúceho roka. Po dvoch rokoch plánujeme rozšírenie výroby, čo by mohlo znamenať pracovné možnosti pre ďalších 150 ľudí," vysvetlil. Dodal, že v priemyselnom parku už pôsobí firma Wertheim, ktorá má sto pracovníkov. Pripomenul, že Wertheim a Schindler zamestnávajú na Žitnom Ostrove viac ako 1000 ľudí.

"Pôdohospodárstvo nám v poslednom období nezabezpečuje živobytie, preto hľadáme takú alternatívu, ktorá uživí našich obyvateľov. Ľuďom treba zabezpečiť prácu, sme za to zodpovední a to je naša prvoradá úloha," zdôraznil starosta Gódány. Pripomenul, že pôda na ktorej priemyselný park je postavený je nekvalitná, pričom o poľnohospodárske produkty vyrobené v regióne už nie je ani záujem.

Ako technický dozor investora Michal Haniec povedal, ide o pomerne veľkú stavbu na rozlohe 25.000 m2. "Budú to dve haly. Jedna je výrobno-motážna hala, kde sa budú vyrábať výťahy a v druhej hale bude logistické centrum, ktoré bude slúžiť okrem firmy Schindler aj pre iných zákazníkov," ozrejmil Haniec. Podotkol, že po skúšobnej prevádzke v septembri, októbri sa spustí výroba v plnom rozsahu. Výstavbu realizuje bratislavská a košická firma, pričom spolupracujú aj podnikatelia a spoločnosti dunajskostredského okresu.
 

Vyberte región